Idag är nästan alla ständigt uppkopplade mot tjänster som Facebook, Instagram, LinkedIn, så återanvänder man oftast ett och samma lösenord av ren bekvämlighet. Vem orkar hålla reda på femtielva olika lösenord? Inte jag heller kan jag erkänna. Själv försöker jag ha ett par tre lösenord som innehåller både stora och små bokstäver samt siffror och specialtecken (där tjänsten tillåter det. Inte alla tjänster som tillåter specialtecken).

Tvåfaktorsautentisering = Två dörrar, två olika nycklar

Många tjänster har denna funktion. Bland annat LinkedIn och Facebook. Tvåfaktorsautentisering är som att sätta in en extra dörr bakom ytterdörren till din bostad. När du låst upp ytterdörren så står där en till dörr som kräver en annan typ av nyckel för att låsas upp. LinkedIn använder sig av sms för tvåfaktorsautentisering. Om du aktiverat funktionen så kommer du att efter du loggat in med användarnamn och lösenord komma till en sida som ber dig mata in en säkerhetskod du fått via sms.

Summering

Använd ett svårt lösenord, helst 8 tecken eller mer. Om tjänsterna du använder erbjuder tvåfaktorsautentisering, aktivera det direkt. Den extra tid det tar att logga in är värt det.